Боговете на небето

12 дигитални графики на Росен Йорданов от юбилейния календар на BULATSA за 2019 г.

Хермес
Бoга-вестоносец. Бърз като мисълта. Бог на пътниците, на астрономията и дипломацията.
Още като бебе с хитрост откраднал стадата крави на Аполон. Изобретил първата лира. Помага на Персей да победи Медуза, като му дава своите крилати сандали.

Еос
Богинята на зората, дете на титаните Тея (синевата и ясния поглед) и Хиперион (небесното сияние). Сестра на Хелиос (Слънцето) и Селена (Луната). Майка на всички звезди – първите навигационни ориентири, и ветровете. Нейната звезда е Зорница, която всяка сутин изплува от водите на Океан.

Сирени
Три сестри – крилати момичета. Живеят на остров Артемизия в Тиренско море. Тяхната песен е омайна, но води захласналите се по нея моряци към съгурна смърт. Одисей, посъветван от Кирка, моли спътниците му да го завържат за мачтата, а те да запушат ушите си с восък, за да не попаднат в плен на сирените. Хитростта им успява.

Атина
Дъщеря на Зевс. Изскача от главата на баща си в пълно бойно снаряжение. В битката с титаните убива Паладий. От неговата кожа изработва своето люспесто предпаззно наметало Егида. На щита си поставя главата на омразната и Медуза. Нейна птица е совата – перфектния нощен летец.

Нике
Богиня на победата. Нейната сестра е Бия (сила), а братя са и Зелос (съперничество) и Кратос (мощ). Техен баща е титанът, победен от Атина – Паладий. Тя увенчава всеки победител – в мирно съревнование или на война – с лавров венец. Четримата братя и сестри охраняват трона на Зевс.

Ероси
Боговете на любовта. Техните имена са Ерос (любов), Химерос (желание) и Потос (страст). Тяхна майка е Афродита. Те са движещата сила за всеки човек.

Хелиос
Бог на слънцето. Язди колесница с четри крилати жребеца. Неговия син Фаетон е убит от Зевс, когато изпуска управлението на бащината колесница. Зевс е принуден да спре младежа, който макар и неволно, е на път да опостуши земята.

Зевс
Царят на олимпийските богове и небето. Неговото най-силно оръжие е светкавицата, подарена му циклопите. Неговата птица е орела – господаря на въздуха. Когато Зевс харесва Ганимед – син на цар Трой, той праща орела да отвлече момчето. В отплата дарява царя със стадо непобедими жребци. Ганимед заживява на Олимп като виночерпец на боговете.

Пегас
Крилатия кон, роден от кръвта на Медуза и морските вълни. Елинския герой Белерофонт го обяздва и с негова помощ убива Химера. След време възгорделия се грък полита с Пегас към Олимп. Зевс е разгневен от безочието на простосмъртния. Начина, по който го наказва е саркастично жесток – праща една конска муха, която ухапва Пегас. Конят мята Белерофонт от гърба си и героят пада на земята, осакатен и опозорен завинаги.

Прометей
Титан, опонент на Зевс. Въпреки това не участва в прословутата битка на титаните с олимпийските богове. Създава човешкия вид, дарява го със знание и го цивилизова. Името му значи “промисъл”. Но Зевс е разгневен, когато Прометей податява на хората и огъня. За наказание титатанът е прикован на скала в Кавказ. Всеки ден идва орел, за да кълве от живата му плът, която зараства нощем. Херкулес убива орела и освобождава титана.

Икар
Син на инжинера и архитекта Дедал. Баща му решава да избягат от остров Крит, където ги държи цар Минос. За него Дедал е създал двореца Лабиринт. От птичи пера и восък той прави два чифта крила, с които баща и син отлитат. Бащата предупреждава Икар да не се доближава прекалено до слънцето. Той забравя за съвета и отлита твърде високо. Крилата му се разпадат и той загива в морето.

Ветрове
Четримата братя Борей (северния вятър), Еврос (източния), Нотос (южния) и Зефир (западния) са децата на Еос и Астерос. Спред една от версиите на мита те живеят в Стара планина (Хемус).